Hoe gaat het met jou?

 

 

 

 

 

Als eTwinning ambassadeurs kwamen we samen in Mechelen, waar Nederlandse en Belgische ambassadeurs de handen ineenslaan om het jaarlijkse thema voor 2024, “Well-being at School”, te promoten.
Dit thema, dat centraal staat in onze missie, onderstreept het belang van het welzijn van leerlingen binnen het onderwijs – een aspect dat direct invloed heeft op hun leerprestaties, sociale interacties en de algehele ontwikkeling.

In de historische en inspirerende stad Mechelen, te midden van de rijke culturele uitwisseling tussen Nederlandse en Belgische ambassadeurs, krijgt het thema “Well-being at School” een extra dimensie.
Het benadrukt hoe actueel en grensoverschrijdend deze uitdaging is binnen Europa.
Onze samenwerking hier, op dit cruciale punt, symboliseert een gezamenlijke inzet voor het verbeteren van het onderwijs en het welzijn van leerlingen over de hele continent. We mochten als ambassadeurs ook als eerste de expositie We Are Europe by Lieve Blancquaert – Construct Europe (construct-europe.be) bezoeken van Lieve Blancquaert. Passend in onze visie een echt kado.

Een van de meest opmerkelijke hulpmiddelen die ik in dit streven onder de aandacht brengen, is Microsoft’s tool, Reflect. Helaas niet meegenomen tijdens de gegeven workshop dit weekend.
Deze tool biedt docenten een eenvoudige, maar krachtige manier om inzicht te krijgen in hoe leerlingen zich voelen. We begonnen vrijdag met uitleg over hoe belangrijk muziek kan zijn.
Via de tool Reflect kunnen leerlingen hun emoties en begrip van de lesstof uitdrukken, met behulp van een simpele smiley.
Deze directe feedback is onmisbaar voor docenten om de emotionele staat en het leerproces van hun leerlingen te begrijpen. Krijg je een lach als je direct vraag aan een leerling, hoe voel jij je nu.

De voordelen van Reflect spelen een cruciale rol in ons streven naar beter onderwijs:

Direct inzicht in het welzijn van leerlingen: Het biedt een snelle manier voor docenten om te herkennen welke leerlingen extra aandacht nodig hebben.
Verbeterde communicatie en een veiligere schoolomgeving: Het opent deuren voor belangrijke gesprekken over gevoelens en welzijn.
Verhoogde betrokkenheid van leerlingen: Het laat leerlingen zien dat hun gevoelens en meningen gewaardeerd worden, wat leidt tot een positievere schoolervaring.

En online geven leerlingen zich meer bloot dan fysiek.


Het thema “Well-being at School” van eTwinning voor 2024, versterkt in de samenkomst in Mechelen, is een krachtige oproep tot actie. Het is niet alleen een verzoek aan scholen om prioriteit te geven aan de emotionele en mentale gezondheid van leerlingen, maar ook een erkenning van de beschikbare hulpmiddelen die ons kunnen helpen deze doelen te bereiken.

Als ambassadeurs van eTwinning, verzameld in Mechelen, hebben we de kans om dit belangrijke thema te promoten en te werken aan een toekomst waarin elk kind zich veilig, comfortabel en gehoord voelt op school. Dit is onze gezamenlijke missie, en samen kunnen we een verschil maken in het onderwijs en het welzijn van leerlingen over heel Europa.

Eric Redegeld
eTwinning ambassadeur
MIEExpert, and Fellow