De wirwar van sociale media: Meta, X, Bluesky en de Fediverse

 

 

 

Hallo allemaal! 👋

Het lijkt erop dat we tegenwoordig worden overspoeld door een zee van sociale media platforms. Van Meta’s nieuwe app, Threads, tot Twitter’s recente rebranding naar X, en laten we Bluesky en de talloze andere platforms van de Fediverse niet vergeten. Het is gemakkelijk om je overweldigd te voelen en het gevoel te hebben dat je iets mist – een fenomeen dat bekend staat als FOMO (Fear Of Missing Out).

Laten we beginnen met Threads van Meta. Dit is een nieuwe app die is ontworpen om je dichter bij je naaste vrienden te brengen. Het is een soort privéruimte binnen het bredere sociale netwerk, waar je foto’s, berichten en verhalen kunt delen met een selecte groep mensen.

Dan hebben we Twitter, dat onlangs is omgedoopt tot X. De rebranding kwam als een verrassing voor velen, maar het platform blijft in wezen hetzelfde – een plek om korte berichten te delen en deel te nemen aan wereldwijde gesprekken.

Bluesky is een ander interessant project om in de gaten te houden. Het is een gedecentraliseerd sociaal netwerk dat wordt ontwikkeld door het team achter Twitter. Het doel is om een open en duurzaam ecosysteem voor sociale media te creëren.

Bron

En dan is er nog de #Fediverse, een netwerk van onafhankelijke sociale media platforms die allemaal met elkaar kunnen communiceren. Het omvat alles van microblogging sites tot video-hosting platforms. Het mooie van de Fediverse is dat je niet vastzit aan één platform – je kunt kiezen welke het beste bij je past.
Persoonlijk ook mijn voorkeur want via deze omgeving kan ik lezen en reageren wat we vanaf alle andere Fediverse platformen wordt gedeeld.

Het is begrijpelijk dat je je soms verloren voelt in deze zee van sociale media. Maar onthoud, je hoeft niet overal actief te zijn. Kies de platforms die het beste bij jou past en waar je je het prettigst bij voelt. En vergeet niet, het is oké om af en toe een pauze te nemen van sociale media. 😉

Leukste is natuurlijk elkaar in het echt zien tijden b.v een blog etentje

Tot de volgende keer!