En toen had ik een Mastodon server

Wat is Mastodon?  een zoek opdracht geeft al vele websites met deze zelfde vraag.

Mijn beeld, en uitleg.

Het is een microblogging-software die op duizenden afzonderlijke servers draait. U meldt zich aan en kunt berichten of “toots” delen die anderen kunnen zien. Je kunt mensen volgen en hashtags gebruiken.

Nee het is geen Twitter, hier bij Mastodon ben jij de baas over je data en zullen bedrijven reclame moeten gaan maken op de ouderwetse manier.

Kortom, het is een software code. Het is dus geen commerciële dienst/website/platform/uitgever zoals Twitter.
Het heeft geen teams van contentmoderators. Dit essentiële onderscheid is van het grootste belang, omdat het ten grondslag ligt aan veel klachten van nieuwe gebruikers die de overstap hebben gemaakt van de blauwe vogel.
In wezen is Mastodon software die op een server draait en zijn gebruikers een microblogging-platform biedt. Een technisch persoon genaamd “sysadmin” heeft de software op een server geïnstalleerd en via het WWW voor u beschikbaar gesteld. Die sysadmin is volledig verantwoordelijk voor de server “instance” die ze hebben gemaakt. Gebruikers kunnen zich aanmelden op de web interface via een normale browser, of op een mobiel apparaat kunnen de Mastodon-app of alternatieve apps zoals Tusky(Android) downloaden.

Opmerking: de termen “server”, “instance” en “domein” in dit bericht worden door elkaar gebruikt, want als je nieuw bent bij de service, zijn de verschillen echt niet belangrijk.

Laten we het simpel houden en gewoon spreken over een Mastodon omgeving.

https://mastodon.education   Is de plek waar ik te vinden ben. Opgericht nadat Elon Musk ineens gek ging doen, en ik al een tijd lang niet meer echt mijn plek vond op Twitter.

Het is geen geheim dat mijn passie onderwijs is, in alle vormen en vandaar ook deze “instance”(omgeving)

Een plek om iedereen verbonden aan het onderwijs een platform te geven te communiceren, verbinden en of samen te werken. Hiervoor heb ik dan ook deze website https://schoolpartners.eu aan mijn Mastodon server verbonden.

Heb je een account op een server, dan kun je mensen en # berichten volgen vanaf andere servers. Zoek op naam, of onderwerp en je vind het.

The many branches of the Fediverse

Fediverse of te wel universum van verbonden platformen, je kan dus vanaf een mastodon server mensen volgen vanaf een Pixelfed(alternatief Instagram) server

Elke server draait om regels die bij jou past. Via /about vind je bij de mastodon servers daar informatie over.
https://mastodon.education/about zijn onze regels terug te vinden.

Wat gaat het doen, geen idee
Op dit moment heb ik een gebruikers aantal van 336 onderwijs mensen wereldwijd
En dat groeit elke dag met meer mensen.

Ga ik je zien op Mastodon?

Eric Redegeld