Ik Vertrek

Wat voelt het weer als pionieren, had weer een echte “hetnet” gevoel. inbellen met een modem, en gaan met die banaan
Of zoals Jeroen Clemens het mooi omschreef een BBS https://nl.wikipedia.org/wiki/Bulletin_board_system

Ik draai al heel wat jaartje mee in het digitale landschap, en heb veel platformen zien komen en gaan. Maar wat de laatste weken gebeurde was best bizar.

Twitter, ik ga niet hier helemaal uitschrijven wat de reden was, google het. Maar er is een uittocht gaande. Een ware Exodus naar het vrije land van de Fediverse En dan te weten het platform Mastodon van de maker Eugen Rochko

2017 maakte ik al kennis vanwege mijn voorliefde voor Opensource met deze code, leuke maar toen nog vrij basic en nog niet nodig voor dagelijks gebruik.

2022 na de kennisgeving van overname van Twitter maakte dat ik weer de kriebels kreeg en binnen een dag een Mastodon server had opgezet met als thema “Education”

https://mastodon.education/explore

Het mooie van deze omgeving is dat er niet één server bestaat, maar meerdere met elkaar verweven op thema draaiende omgevingen. Enige wat je doet is de server zoeken die jouw data beheerd, goed voelt en vertrouwd voelt en regels hanteert die jou aanstaan

Daarna kun je zoals het op Mastodon heet Tooteren.

Bijlage, Poll, Openbaar bericht, direct bericht of volgers en je kunt een inhoud waarschuwing met een bericht mee geven. Plus dat allemaal met 500 tekens.

En al jou berichten zijn ook zichtbaar op andere servers van mensen die jou dan volgen.

Maar wat heerlijk pionieren weer, en gewoon weer leuk met elkaar kletsen en zoeken op onderwerpen. Op mijn vakgebied Informatica heb ik al meer contact gehad in een week op dan ik maanden geleden had op Twitter.

En nu, nu gaat het beklijven en grond krijgen en zullen we de eerste barstjes krijgen, Beheer en moderatie is er. En bij misbruik kan een persoon een ban krijgen, of als een server zo is opgezet met een doelgroep die andere pijn doet zelfs de hele server. Je ziet dan niks meer vanuit deze plek, Maar die daar wel zitten kunnen met elkaar blijven communiceren.

Ga op onderzoek uit, en probeer het. Hier wat websites die over Mastodon een artikel hebben geschreven

  • https://www.consumentenbond.nl/internet-privacy/mastodon
  • https://www.frankwatching.com/archive/2022/11/01/wat-is-mastodon-overstappen-twitter/
  • https://androidworld.nl/tips/mastodon-voor-beginners-uitleg
  • https://www.adformatie.nl/media/7-onmisbare-vragen-voor-merken-over-mastodon