Als educatiemanager ICT werkend voor WinSys kom ik langs pareltjes van scholen.
Zo ook bij Comperio school OBS De Lantscheene in het pittoreske Oldetrijne.
Izaak de Vries (Facilitair medewerker, ICT-coördinator) van deze school en die van OBS de Lamer gaf mij een rondleiding.
Hoe leuk om te zien dat kinderen op de gang aan het werk waren achter een oude lessenaar, met aan de andere kant een opstelling van een oude Aap, Noot, Mies bord en daaronder de computer.
Prachtig op beeld weergegeven het contrast tussen oud en nieuw. De in omstreeks 1800 geïntroduceerde klankmethode hielp kinderen de letters van een woord na elkaar uitspreken zoals ze moeten klinken.
Klassikaal zijn we er mee opgegroeid, en achteraf blijkt dat deze leermethode ruim 100 jaar op haar tijd vooruit liep. Het zette namelijk beeld in om kinderen iets te leren.
Zelfde gebeurt nu digitaal alleen dan noemen we het App, Play, Video.(bron: http://www.public-cinema.com/)
Ik heb echt een zwak voor oude schoolgebouwen en de bijbehorende geschiedenis. Izaak vertelde me dat ze met verbouwing/opruimen op zolder oude schoolborden tegenkwamen.
Geweldig als je dan bedenkt dat we met de digitale schoolborden al weer de 25 jaar aantikken en dan blijft zo’n oud schoolbord toch tijdloos.
(gevonden op zolder van de school, bord met nog de oude lesstof erop)
In dit prachtige schooltje in Oldetrijne hebben ze deze pareltjes opgehangen tussen de moderne landkaarten en computers in.
Dat geeft prachtig de geschiedenis van het leren weer.
Van Aap, Noot, Mies naar App, Play, Video en van Menschen tot mensen.
We blijven levenslang leren, en hoe en met welke middelen bepaald de tijd.
Eric Redegeld
Educatie ICT manager
Winsys