Oud in nieuw

Wederopbouwschool.

Met deze tekst heb je mij al gevangen. Onderwijs en geschiedenis, ik vind dat geweldig.
Bij binnenkomst ontkom je er niet aan, grote posters met aanstaande verbouwing.

de Pacellischool in Leiden, mooi uit 1956 ontworpen gebouw maar Je kunt de toiletten vijf keer per dag dweilen, echt fris en schoon zal dat niet meer worden. Laptops en tablet opladen met huidige elektriciteitsnet ook een uitdaging, en het is hier vaak te warm of te koud.’’ Kortom: het gebouw is heel hard aan renovatie toe.

één van de weinige nog gaaf bewaarde scholen uit de traditionele stijl “gangenschool” van na de tweede wereld oorlog. Pacellischool in Leiden van stichting scoleiden  is hier één van.

 

klassieke indeling: een gang met rechts lokalen. Een te smalle gang om tafeltjes in neer te zetten.

 

 

 

 

 

En dan de kunst, hoe behoud je deze gemeentelijk monument verklaarde school?

 

 

 

 

 

De structuur van het gebouw blijft behouden, maar toch is het straks geschikt voor modern onderwijs.’’ De school houdt negen lokalen: acht klaslokalen en een ruimte voor jonge kinderen die de taal nog beter onder de knie moeten krijgen. Naast het hoofdgebouw, evenwijdig aan de Damlaan, komt een nieuw pand van een etage hoog. Met een glazen, schuin aflopend dak wordt dat verbonden met het hoofdgebouw. De buitenmuur wordt dan de binnenmuur.

 

 

 

 

tot de zomervakantie zitten de kinderen nog in hun huidige historische omgeving

Bron: (https://www.visitleiden.nl/nl/nieuws/renovatie-maakt-leidse-basisschool-pacelli-veilig-en-modern) en persoonlijk bezoek

spannende tijden en mooie vooruitzichten die deze school de mogelijkheid geven om met een oude jas toch te kunnen voldoen aan nieuwe vulling.

Eric Redegeld
Educatie ICT trainer