Blauw

cropped-cropped-image002-1.jpg

“Vandaag is blauw de kleur van jouw hersens
Vandaag is blauw wat rood hoort te zijn”

De songtekst van Marco Borsato die eigenlijk zo hoort te zijn, Dit omdat we elke dag eigenlijk naar een blauw scherm kijken.

blauw-licht-mobiel

De hype van het blauwe licht

Nachtelijke turen naar het blauwe licht afkomstig van onze schermen is slecht voor ons. De laatste jaren is het al een hype en zul je er wel eens over gehoord hebben.

melatonine

Kort door de bocht zorgt het hormoon melatonine er voor dat we in slaap kunnen vallen. Door na zonsondergang naar onze schermen te blijven staren blijft de melatonine productie echter onderdrukt en dat merk je in bed, tot drie uur nadat je gestopt bent met het browsen naar foto’s je vrienden op Facebook(ook blauw toevallig)

Lang leve rood

Groen licht onderdrukt de melatonine productie al significant minder lang dan blauw licht (volgens onderzoek aan Harvard zo’n anderhalf uur tegenover drie uur) maar rood licht is veruit het minst schadelijk.

Uiteraard is het ideaal als je niet meer naar een computerscherm kijkt enkele uren voor bedtijd. Omdat je daar toch niet naar luistert en ook wij zelf te zwak zijn om die raad te volgen, is de tweede beste oplossing om iets te gaan doen aan het blauwe licht.

f.lux.

preformance_optics_groot

Ik ben grote fan van f.lux. Deze gratis tool, die je op deze website kunt downloaden beheerd je licht door de kleurtemperatuur van je scherm naar het rode spectrum te verschuiven, daarmee kun je langer achter de computer blijven zitten met een significant kleinere impact op je slaap.

Het mobiele equivalent van f.lux heet Twilight. In de Play Store vind je een gratis versie van de app. Om helemaal goed af te zijn moet je ook de verlichting thuis dimmen naarmate het later wordt.

Eerlijk is eerlijk F.lux werkt voor mij echt, als IT medewerker kijk je elke dag wel naar computer of mobiel. Ik merk gewoon dat je het langer vol houd en het je gewoon rust geeft.

Maar wijsheid heeft me ook geleerd dat overal waar TE voorstaat te veel is.

Eric Redegeld
Educatie ICT manager
Winsys