IoT en LoRa

cropped-image002-1.jpg

IoT en LoRa, wat is dat nu in godsnaam?

We schrijven augustus 2014 en Martin Kooiman schreef toen een stukje over de Jibo, de familie robot maar zeker ook te gebruiken voor het onderwijs.

Selectie_107

Op dit moment april 2016 zijn de eerste robots verscheept naar de early adopter Indiegogo and InDemand Developers en dit ziet er veelbelovend uit.

Maar wat is IoT en LoRa nu precies, IoT staat voor Internet of things en LoRa staat voor Long range network

IoT:

Albert Heijn schreef ook al op zijn blog over een hele mooie koelkast

( bron: http://www.albertheijnblog.nl/innovatie/internet-of-things/)

Internet-of-things_DEF

Ik vind het geweldig! deze technieken, en zeker de mogelijkheden. Op de bog van Appie Hein is al te lezen over de snijplanken met digitale weegschaal en de koppeling met Internet enzovoort.

Samsung heeft een mooie visie en deze ook mooi in beeld gebracht.

Maar ook Acer onze partner staat niet stil. download

aBeing One

Met de pakkende tekst “IoT Development Made Simple” geeft je de mogelijkheid IoT zelf te maken vanuit je spreekwoordelijke garage.

 

Of ga eens “echt” coderen met de bovenbouw met de The Cloud Professor kit van Acer

DSC06615-640x427

Maar dan hebben we ook nog ons dagelijks vervoersmiddel zoals de Tesla, Ford en Opel, die voorzien zijn van een simkaart en daarmee niet alleen met de garage in verbinding staan (handig bij storingen en onderhoudsbeurten) maar ook de mogelijkheid bieden om tijdens het rijden een WiFi netwerk op te om met je laptop of tablet online te kunnen.

Kortom mogelijkheden onder handbereik.

LoRa:

 

Ook een mooie techniek die gebruikt een slimme manier van met spread spectrum data versturen in chirps (denk aan het tsjirpen van een vogel!) waardoor het signaal ook als het heel zwak is, toch gedetecteerd kan worden. Een goed opstelpunt haalt gerust meerdere kilometers

KPN is nu gestart met de uitrol van een zogenaamd LoRa netwerk. Om te beginnen in de regio Rotterdam en Den Haag maar voor het eind van 2016 moet landelijke dekking een feit zijn.

het voordeel van LoRa, behalve de batterijcapaciteit, is dat de kosten voor het verbinden van apparaten een heel stuk lager liggen; gemiddeld rond de 5 euro per apparaat in plaats van 25 euro.

U zult begrijpen dat WinSys hier bovenop zit en kijkt naar de mogelijkheden voor zowel onderwijs als zakelijke markt.

Zoals bijvoorbeeld de Connected Cow. Inderdaad, een koe die verbonden is met het internet.

Wat moet je, of de boer, daar nu mee?, hoor ik jullie al denken. Welnu, indien de koe is voorzien van een ‘IoT module’ en sensoren die de lichaamstemperatuur en andere gezondheidszaken in de gaten houdt dan kan dat wel degelijk handig zijn.

lora-voordelen

LoRa zorgt er straks voor dat alle IoT apparaten zorgeloos met elkaar verbonden zijn.

Ik kijk al uit naar morgen!!!

Eric Redegeld
Educatie ICT manager
Winsys